שחרור באמצעות שמיעה / שוניאטה
״שחרור באמצעות שמיעה״ היא אופרה אינטראקטיבית, המבוססת על הארכיטקטורה של משחקי פלטפורמה- משחקי מחשב דו ממדיים. זוהי יצירה אודיו-ויזואלית המשלבת סיפור בעל אלמנטים משחקיים.
היצירה משתמשת בארכיטקטורה של משחקים המבוססים על גלילה כדי ליצור סאגה בה הפרוטגוניסט מפלס את דרכו. אך, בשונה מרוב משחקי המחשב, באופרה הזו אין ניקוד, אין מנצחים או מפסידים. זהו משחק ללא משחק- נדידה במרחב דו ממדי בעודו מייצר את המוזיקה.
הליברית של האופרה מבוסס על ה״בארדו טודל״ (ידוע גם כ״ספר המתים הטיבטי״). הספר הוא טקסט קאנוני בבודהיזם הטיבטי. הוא מנחה את המת בבארדו, מרחב בו התודעה של המת נודדת בין המוות ללידה הבאה.
לחוש השמיעה יש חשיבות מרבית בספר. לפי הבודהיזם הטיבטי, זהו החוש היחיד שנותר אקטיבי בגוף האדם אחרי המוות. על כן, הנחיית המת מתבצעת דרך חוש זה.
Liberation Through Hearing/Shunyata
“Liberation Through Hearing” is an interactive opera, based on software architecture in 2-D computer games. It is an audio-visual large-scale piece that combines a dramatic story, taking place in digital media, with game-like elements.
In this saga, the player is paving the protagonist’s way and controls a morphing avatar during its journey as it encounters diverse imaginary creations. However, unlike in most computer games, in this opera, there is no scoring, no winners or losers. It is a game without a game where one can only endlessly wander in two-dimensional space while creating the music.
Shunyata are: Dganit Elyakim, Shahar Sarig
שוניאטה הם: דגנית אליקים, שחר סריג
עיצוב ופיתוח אינטראקטיב: יותם נוי
טונמייסטר (במאי סאונד): רונלד בורסן
קול, מנחה בבארדו טודל: ענת פיק
שחרור באמצעות סימנים חיצוניים למוות
מקהלה: מיכל אופנהיים
פסנתר (טכניקות מורחבות): דגנית אליקים
סצנות ביניים
עיצוב בובות, אנימציה ווידאו: עומר גל
קול: גיא הריז
עיצוב נגן דיגיטלי, צ׳מבלו: רונלד בורסן
יום ראשון
חלילי בארוק : ענבר סלומון
אלקטרוניקה: דגנית אליקים, תומר ברוך
יום שלישי
בס קלרינט: יוני סילבר
אלקטרוניקה: דגנית אליקים
ביצוע צילומי מסך (גיימרים): נדב מלמד, דגנית אליקים, שחר סריג
עריכת וידאו: דניאל וויליאמסון
פוסט פרודקשן, וידאו: עידו ברקוביאר
בתמיכת: מנהל התרבות, הקרן ליוצרים עצמאיים, קרן יהושע רבינוביץ׳
שחר סריג | אמן, סופר ומרצה. יצירתו עוסקת בציור וחיבורו עם מדיומים דיגיטליים. במהלך השנים, הציג כעשר תערוכות יחיד בגלריות כגון רוזנפלד, הקיבוץ וקו16 באוצרותם/ן של גליה יהב ז״ל, מעיין שלף ועוד. הציג בתערוכות קבוצתיות במוזיאון תל אביב, מוזיאון חיפה, יריד האמנות בפרנקפורט, המוזיאון היהודי בהולנד ועוד. מלמד כתיבה ופרסם שלושה ספרים: ספר שירה, ספר פרוזה וספר אמן. סריג סיים את לימודי התואר ראשון באמנות ומוסיקולוגיה מאוני׳ חיפה ותואר שני MFA מאוני׳ חיפה. www.shahar-sarig.com
דגנית אליקים | מלחינה ואמנית סאונד. יצירותיה של דגנית מתעסקות באספקטים שונים של האינטראקציה בין האנושי והדיגיטלי. ההקשרים של עבודותיה נוגעים בטכנולוגיה פילוסופיה ומיצג, לצד מוזיקה. ממייסדות אנסמבל המדיה החדשה ״בנות טיורינג״. זוכת פרס ראש הממשלה לקומפוזיציה, מלגות מטעם ״קרן שרת״ ועוד. יצירותיה הוצגו באירועים כגון Warsaw Autumn Festival, פסטיבל ארס אלקטרוניקה, פסטיבל גאודאמוס, פסטיבל ישראל, חג המוסיקה הישראלית ועוד. אלבום הבכורה שלה Failing Better (בתמיכת אקו״ם),זכה לשבחים במגזינים כגון The Wire, His Voice ועוד. אליקים סיימה את התואר הראשון במוזיקה ופילוסופיה באוני׳ חיפה ותואר שני בקונסרבטוריון המלכותי בהאג. לאורך השנים, היא מלמדת במוסדות שונים, ביניהם שנקר, האוני' הפתוחה ובצלאל והשתתפה בשיחי גלריה וסימפוזיונים בארץ ובעולם. www.misscomposed.com
ענת פיק | אמנית שפה, קול ומיצג ויוצרת בעלת מוניטין בינלאומי עבור האינטרפרטציות החדשניות שהביאה לשירת האוונגרד והמוסיקה הניסיונית. הופיעה באירועי אמנות, מוזיקה ושירה בת זמננו ברחבי ישראל, אירופה וארה״ב.פיק הציגה עבודות סאונד, ווידאו ואינסטליישן במסגרת תערוכות במוזיאונים לאמנות עכשווית בדיסלדורף 2015, שטרסבורג 2016, מוזיאון ת"א לאמנות 2016 , מוזיאון ישראל 2007-2020 , כיכר התרבות בת"א 2010, 2013 ועוד. ניתן למצוא הקלטות של ביצועים שלה בארכיון קנדינסקי, מרכז פומפידו, פריז, ובאתר www.ubu.com/sound/pick
מיכל אופנהיים | אמנית קול, מלחינה ויוצרת בשדה פרפורמטיבי רחב שבמרכזו החקירה הקולית. ביצירתה, מיכל עוסקת בשאלה מאין מגיע הקול באופן תרבותי, פרפורמטיבי ופסיכופיזי ומהן השלכותיו על תהליך היצירה. ממקימות מקהלת גבעול עם מאיה דוניץ, הרכב ווקאלי ניסיוני(2001-2005). יוצאת המופע ׳ערש – שירי ערש למבוגרים׳( 2016-2018, פסטיבל ישראל ועוד), כמו גם שני אלבומי סולו שזכו לשבחי המבקרים, ׳פלייליסט׳ (2013), ו׳שושנה׳ (2018), בתמיכת מפעל הפיס. אופנהיים שיתפה פעולה עם הכוריאוגרפית מאי זרחי במספר יצירות, כמו גם עם המוזיקאי נועם ענבר ועם הבמאים יונתן לוי וניר שאולוף ביצירות כגון ׳רפול והים׳ (תיאטרון הזירה) ו׳קנטטת הג׳יבריש׳ (מוזיאון תל אביב). לאחרונה יצרה את ״תגידי איך קוראים לך״ עבור תזמורת החריקות בשיתוף עם תום סולובציק (מרכז לאומונות דיגיטלית, חולון). יוצרת ״ריקוד על לבבות ״ עבודת סאונד לגוף חלל וקהל(בית האמנים, הביאנלה לרישום). מלמדת שיעורי גילוי הקול בחוג לתיאטרון, אוניברסיטת תל אביב ומעבירה סדנאות קוליות בחוג לכוריאוגרפיה באקדמיה למוסיקה ומחול ירושלים, המדרשה בית ברל ועוד.
גיא הריז | מוסיקאי ומלחין המשלב בהופעותיו אלקטרוניקה, קול, וכלים אקוסטיים. הפרויקטים בהם היה מעורב כוללים בין היתר יצירות סאונד, ארט פופ, אופרה קאמרית, מחזות זמר פוליטיים ומולטימדיה. הוא מרצה למוסיקה אלקטרונית וקומפוזיציה במספר אוניברסיטאות בלונדון.
עומר גל | אנימטור, מוזיקאי ואמן בינלאומי. נולד בישראל וכעת חי ומציג בברוקלין, ניו יורק. עבודותיו וסרטיו הקצרים הוצגו בגלריות ופסטיבלים ברחבי העולם. גל סיים תואר שני בSFAI בקליפורניה ותואר ראשון במנשר לאמנות תל אביב. עם האמנות של עומר מגיע גם המוזיקה ועבודת הסאונד שלו, שהוא משלב, בתוך מיצג, תנועה ריטואלי, ציור, אנימציה ווידאו. פרויקט המוזיקה התיאטרלית שלו Cookie Tongue הופיע בפני קהל רחב בעולם והוציאו שלושה אלבומים עד כה.
ענבר סולומון | נגנית חליליות המבצעת מוסיקה עכשווית ועתיקה בארץ ובאירופה. היא עובדת עם מלחינים מהארץ והעולם, וביצעה בכורה למעל 30 יצירות שהוקדשו לה וזכו בפרסים יוקרתיים. הופיעה כסולנית עם תזמורת האקדמיה של קלן, תזמורת הבארוק ירושלים, בארוקדה, פוליפוניה, תזמורת הבמה הישראלית והסינפונייטה באר שבע. ניגנה עם אנסמבל המאה ה- 21, פניקס, מודאליוס, קאמרה 15, פורום המלחינות הישראלי ואיגוד הקומפוזיטורים. ניהלה אמנותית, הפיקה וניגנה בדיסק "מיוהאן להאנס"- עיבודים של כוראלים של באך לרביעיית חליליות מאת האנס לויטוס. מסיימת בימים אלו את האלבום "פוליה ישנה-חדשה"- הכולל פוליות עתיקות וחמש פוליות חדשות, מהן ארבע נכתבו עבורה.
רונלד בורסן | נולד בהולנד. מלחין, מאלתר ואמן סאונד בינלאומי. המחקר האמנותי של בורסן מתמקד בנושאים הקשורים בביטוי המוזיקלי ופיתוח אלגוריתמים ומערכות המבטאים קונספטים כגון מחווה מוזיקלית, אינטואיציה כיווניות ואינטראקטיביות. עבודותיו הוצגו ברחבי אירופה, ישראל ארה״ב וקנדה. הוא סיים את לימודי התואר הראשון והשני בויולה, קומפוזיציה ואלקטרוניקה במכון לסונולוגיה, הקונסרבטוריון המלכותי בהולנד. בימים אלו הוא דוקטורנט בבית הספר לאמנויות אינטראקטיביות וטכנולוגיה באוניברסיטת Simon Fraser.