21:30 – אולם הקיוב – מרכז לאומנויות אלמא זכרון יעקב
בפס קול חדש ובביצוע חי בפסנתר
ע"פ ספרו של צבי ליברמן-לבנה
אוצרוּת – אסף שלג ורותי אבליוביץ׳
פסנתר – תימוּר שפירא
במאי – חיים הלחמי
צלם – נתן אקסלרוד
מעצב – צבי גולדין
עיצוב תלבושות – דבורה הלחמי
שחקנים – משה חורגל, שמעון פינקל, מנחם גנסין, שפרה אשמן, דבורה הלחמי
ילדים – שמעון פובזנר, משה טוויל, מיכאל קלינגר
שיחזור פסקול מקורי – יוסי ספיבק
חידוש ושימור דיגיטלי – יעקב גרוס
עודד הנודד הוא הסרט העברי הראשון שצולם ביישוב. למרות שכבר בשנת 1927 היו סרטים מדברים, הטכנולוגיה הזו הייתה מחוץ להישג ידם של מפיקי הסרט בראשית שנות השלושים בפלשתינה, והסרט הופק כסרט אילם. משום כך הורכב לו פס קול חדש — מונטאג׳ של האוצרים אסף שלג (האוניברסיטה העברית) ורותי אבליוביץ׳ (אוניברסיטת חיפה). אלא שפס הקול הזה לא לגמרי חדש: במקום להלחין דימויים עבריים מנקודת המבט של ההווה, פס הקול מורכב מיצירות ושירים שנכתבו ביישוב בשנות השלושים והארבעים בעיקר, לרבות יצירות שנמצאו בארכיוניהם של מלחינים שעלו ליישוב בשנות השלושים וכתבו מוזיקה על אותן תימות עבריות שמכוננות את עלילת הסרט. ולא זו בלבד, פס הקול ינוגן בביצוע חי, בפסנתר, במקביל להקרנת הסרט. כך, גם נחווה צפייה בסרט אילם כפי שהיה לפני המצאת הסרטים המדברים, וגם נוכל להקשיב למוזיקות של היישוב, שחוברו באותן השנים בהן צולם עודד הנודד.
תימור שפירא, יליד באקו, אזרבייג'ן, הוא פסנתרן, מורה ורכז מחלקת הפסנתר בקונסרבטוריון העירוני בבאר שבע. בגיל עשר הופיע שפירא כסולן עם התזמורת הסימפונית של אזרבייג'ן; שפירא הוא זוכה התחרות ע״ש סופי לחוביצ׳י בסנט פטרסבורג (מקום ראשון, 1995), ובתחרות ע"ש מגדה מאיירס בהולנד (מקום שלישי, 1996). שפירא הוא בוגר תואר שני בפסנתר ומוזיקולוגיה מטעם האקדמיה למוזיקה והאוניברסיטה העברית בירושלים. הוא תלמידו של ד״ר זכריה פלווין, והופיע עם המנצחים יבגני צירלין, בריידי אולרד (ארה"ב), יובל בן עוזר, אבנר איתי, עודד שומרוני, סטנלי ספרבר וסיגברגס קלבה (לטביה).
ד״ר אסף שלג, מהחוג למוזיקולוגיה באוניברסיטה העברית, מתמחה במוזיקות של היהודים במאה העשרים, לרבות מוזיקה אמנותית בישראל, מוזיקה מודרנית ועכשווית, והיסטוריוגרפיה מוזיקולוגית. שלג הוא מחברם של הספר זוכה הפרסים Jewish Contiguities and the Soundtrack of Israeli History Oxford University Press, 2014)) ושל Theological Stains: Art Music and the Zionist Project Oxford University Press, 2020)). שלג כותב למוסף התרבות של הארץ ומשמש גם כאוצר של התזמורת הפילהרמונית הישראלית.
המופע יפתח הרצאה קצרה על האוצרות והמוזיקות שמרכיבות את פס הקול החדש של הסרט (אסף שלג), וימשיך בהקרנת הסרט על רקע נגינה חיה בפסנתר (תימור שפירא).
משך הסרט: 59 דקות
תודתנו לארכיון הסרטים היהודי ע״ש סטיבן שפילברג ולמשפחת הלחמי