תיאטרון הבית, יפו – יום שישי 22 בספטמבר, 14:00
סיפור של אהבה ושכחה
מוסיקה וליברית – תמר שליט ג'יימס
מנצח – עידו פרנקל
בימאית – דניאלה מיכאלי
תפאורה – לילי בן נחשון
תלבושות – רועי עקאב
תאורה – חני ורדי ומתן פרמינגר
איפור ושיער – סיגלית גראו
הכנה מוזיקלית – אנדראש ג'לרי ועמית דולברג
הקרנת כתוביות – לוסטיג הקרנות וידאו
עוזרת במאי – דניאל לסרי
סולנים – יורי קיסין (רפאל), עדי עזרא (דוד)
מקהלה – סיגל חמיידס, מיכל תמרי ויואב וייס
ביצוע והפקה – אנסמבל "מיתר":
חליל – הגר שחל | קלרינט – ניר מרום* | בסון – נדב כהן | כינור – טליה הרצליך |
צ'לו – יוני גוטליבוביץ' | קונטרבס – קאי ג'ק* | כלי הקשה – נדב רוגל*
(* – נגנים אורחים)
"מי תהום" היא יצירה על אהבה ושכחה, על מנגינות שנפרמות וסדרים שמתפרקים.
זהו הסיפור של רפאל ודוד, זוג נאהבים מבוגרים. דוד – האמן היצירתי, הצבעוני, שובה הלב, סובל מדמנציה ונתמך על ידי רפאל – הקפדן, המסודר והמאופק. במשך שנים הם היו העוגן איש של רעהו, עד שדוד חלה וסדר חייהם השתנה. האופרה היא חלון למערכת היחסים שלהם, יופייה וקשייה, ויותר מכל – זהו סיפור על אהבה ואנושיות.
בפתיחת האופרה רפאל ודוד מתכוננים לתה של שקיעה. דוד מבולבל, חוזר שוב ושוב על השאלה "מה השעה?", ורפאל בתשובותיו חושף אנקדוטות מהחיים שהיו להם. לאט-לאט נפרמת הקפדנות המרובעת של רפאל, ומתחלפת בחוסר אונים ובכאב עמוק. במקביל, עולמו הפנימי של דוד, על שלל הדיסוננסים שבו, הולך ונחשף, ולצד הכאב מבליח גם הגלעין הזוהר של מי שהיה פעם. טקס התה הולך ומתפרק, ואיתו מתפרק הקשר בין בני הזוג, החיים המשותפים שידעו עד כה, ואף הם עצמם – דוד נע בין הכאן והעכשיו לבין עולמו הפנימי, ורפאל מיטלטל בין האחיזה ברציונלי ובמה שישנו לבין הכאב ההולך וגואה, ומתנתק מדוד – שלב אחרי שלב.
היצירה תופסת את הבמה כמכלול, ומציגה את מערכת היחסים המיוחדת של דוד ורפאל באמצעות דרמה, תנועה, שימוש במרחב ובחלל וכמובן באמצעות המוסיקה. העבודה במישורים השונים נעה על הציר שבין המופשט לקונקרטי-פיגורטיבי – ובין הצלול למבולבל והמעורפל. מתוך תפיסה זו, האנסמבל המנגן נטוע בתוך התפאורה, המייצגת את המסע הרוחני והנפשי שעוברים הגיבורים. טריו זמרים מגיח ונעלם, כיצירי מוחו של דוד ובו-בזמן כמעין מקהלה יוונית המתבוננת על הזוג מבחוץ, יודעת את סוף הסיפור כבר מתחילתו.
המחזה "מחכים לגודו" מאת סמואל בקט, ובמיוחד דמותו של לאקי – המורה, האינטלקטואל שהפך לעבד, שנשאר עם קליפות הפעולות – משמשים עוגן והשראה, ומבליחים לרגעים מתוך הדמויות ויחסיהן.
היצירה הופקה בסיוע הקרן ליוצרים עצמאיים של משרד התרבות, קרן רונן לקידום אמנים צעירים בתחום המוסיקה הקלאסית וחג המוסיקה הישראלית.
תודה מיוחדת לפרופ' ינעם ליף על הליווי האמנותי בכתיבת היצירה. מוקדש באהבה גדולה למרים ומאיר נוי, האמיצים, היפים, סבא וסבתא שלי.
תמר שליט ג'יימס
"מי תהום" היא יצירה רעננה וייחודית ביותר בנוף שלנו. חיבור יוצא דופן בין סיפור ריאליסטי אנושי ומוזיקה עכשווית ומסוגננת: מחד מוזיקה "מודרנית", מאתגרת, ומצד שני קומוניקטיבית, רגשית, יצירה כלית וקולית, עם טקסט נגיש ואנושי, המזמין בימוי מסוגנן, מלא תנועה. התוכן גם הוא מיוחד במינו – מדובר בסיפור אהבה בין שני גברים בוגרים, הנוגע בזיכרון, ובמחלה (אלצהיימר). התכנים המרכזיים של היצירה – הגיל השלישי על התמורות והאתגרים שבו וזוגיות רבת שנים, נאמנה ואוהבת, במקרה זה – חד מינית, אינם עולים לעיתים קרובות, אם בכלל, ביצירה אופראית. עצם הטיפול בנושאים אלו, והיחס הפשוט והאנושי אליהם – משמעותי וחשוב מאין כמוהו, דווקא בימים הסוערים, המקוטבים, העוברים על כולנו.
תמר שליט ג'יימס
מלחינה, מעבדת, זמרת וקפואריסטית. נולדה בירושלים, בעלת תואר ראשון ושני ביצירה רב-תחומית מהאקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים, שם למדה אצל חיים פרמונט וינעם ליף. כמו כן, לקחה חלק בכיתות אמן מגוונות בקומפוזיציה ובשירה עם צבטנקה ורימוזוב, חיה צ'רנובין, ז'וזימאר קרניירו ועוד. הכתיבה של תמר מגוונת ומושפעת משלל מקורות, בהם מוסיקה קלאסית, ג'אז, מוסיקה עברית, ומוסיקה אפרו-ברזילאית. היא מובילה מופע של שיריה, חברה בדואו "בריז", וכותבת מוסיקה קונצרטית לאנסמבלים, תזמורות ומקהלות, מוסיקה למחול, לתיאטרון ולמסך. עיבודיה ויצירותיה בוצעו ע"י גופים מובילים, בהם אנסמבל מיתר, תזמורת הרחוב הירושלמית, חמישיית תל אביב, וסינפונייטה באר שבע, בקונצרטים ובפסטיבלים בארץ ובחו"ל, ביניהם פסטיבל "רוסי" בבלגרד, פסטיבל "צלילים במדבר", "קונטקומפ" ועוד. מלמדת ומרכזת את מגמת המוסיקה בחוות הנוער הציוני, ומלמדת במגמה של הצוללת הצהובה בירושלים.
דניאלה מיכאלי
כוריאוגרפית, במאית ושחקנית. בוגרת החוג לתיאטרון באוניברסיטת תל אביב. החלה את דרכה האמנותית כשחקנית ומעצבת תנועה בתיאטרון חיפה. הייתה חברה בקבוצת הפרויקט של תיאטרון חיפה, בהנהלתה של נולה צ'לטון.
יצרה כוריאוגרפיה למספר הפקות של האופרה הישראלית, ביניהן ״ינופה״, ״שיקוי האהבה״, ״יבגני אונייגין״, ״האיטלקיה באלג'יר״ ו״מסע אל תום האלף״. כשחקנית זכתה בפרס הראשון בפסטיבל תיאטרונטו 1991, על הצגת היחיד שלאףשטונדה, ע"פ סיפורה של יהודית קציר, איתה חזרה להופיע בשנת 2012.
בין עבודותיה כבמאית: הקץ של העץ (פרס ראשון בפסטיבל הבינלאומי להצגות ילדים, חיפה), "המגילה שנשתכחה", "פצפונת ואנטון" "בגן של ביאליק" (תיאטרון אורנה פורת לילדים ולנוער), "הכבש השישה עשר" (תיאטרון הבימה), "סיפור פשוט" (תיאטרון חיפה) ועוד. כמו כן, ביימה את האופרה הקאמרית "הגלגול" מאת רון וידברג ע"פ קפקא, את המופע "יריד המזרח" – יצירתו של אורי לשמן לשיריו של חיים גורי, ואת המופע "מלך הילדים" – יצירתו של משה זורמן למחזהו של יוני להב על חיי לוין קיפניס.
כלת פרס רוזנבלום לשנת 1999 מטעם עיריית תל אביב. שימשה כמנהלת אמנותית בפרויקט המחול "הרמת מסך" (1995-1994), בפסטיבל הבינלאומי להצגות ילדים, חיפה (2004-2001), בפסטיבל עכו לתיאטרון ישראלי אחר (2008-2005) ובפסטיבל תיאטרונטו מיסודו של יעקב אגמון במשותף עם שמעון מימר (2023-2012).
לימדה תנועה במסגרות שונות, בהן בית ספר רימון למוזיקה בת זמננו ואוניברסיטת תל אביב. חברה בוועדת אמנויות הבמה ובוועדת ספרות במועצת הפיס לתרבות ואמנות.
עדי עזרא – טנור
זמר טנור, תלמידם של אלינור זון ואהרון בלייק. בוגר תואר ראשון בזמרה מביה"ס למוסיקה ע"ש בוכמן-מהטה. החל מעונת 2022/3 חבר ב"מיתר אופרה סטודיו" – תוכנית הזמרים הצעירים של האופרה הישראלית. שירת בצבא כסולן בתזמורת צה״ל (2015-2012).
בתקופת לימודיו הופיע כסולן בקונצרטים ובהפקות שונות: קטעים מתוך "סיפור הפרברים" (ברנשטיין) עם התזמורת הסימפונית של בוכמן-מהטה בניצוחו של רונן בורשבסקי, דון בזיליו ודון קורציו ב"נישואי פיגארו" (מוצרט), טולומאו ב"יוליוס קיסר" (הנדל), מיסה קריוז'ה (רמירז), טה דאום (שרפנטייה) והמיסה הגדולה (מוצרט). במסגרת סדנאות הקיץ של העמותה הישראלית לקידום האופרה IVAI שר את תפקיד האיש הזקן ב"הילד והקסמים" (ראוול) ואת טמינו ב"חליל הקסם" של מוצרט.
מופיע כזמר ושחקן בהופעות והפקות על במות רבות בישראל, מנצח וזמר ב"קולולם", קריין ספרים באולפני "אייקאסט", ושחקן וזמר במופע "ציפור, לאן את נוסעת?" בהפקת התזמורת הקאמרית הישראלית.
יורי קיסין – בס
יורי קיסין נולד באורל ועלה לישראל בשנת 1990. הוא היה חבר באופרה סטודיו של האופרה של פריס, והשתתף בהפקות רבות של האופרה של פריס, לרבות יבגני אונייגין (צ'ייקובסקי), פרסיפל (וגנר), סיפורי הופמן (אופנבך), ריגולטו ומקבת (ורדי). הרפרטואר שלו כולל גם תפקידים באופרות כגון נשף מסכות (ורדי), דון קרלו (ורדי), פריישוץ (ובר), האיטלקייה באלג'יר (רוסיני), חלום ליל קיץ (בריטן), טוסקה (פוצ'יני) ופלאס ומליסנד (דביסי). הוא הופיע ביותר מ-300 הצגות על בימות האופרה בפריס, במדריד, בסידני, בתל אביב ובבתי אופרה נוספים. כמו כן הופיע עם התזמורת הפילהרמונית הישראלית בתפקיד זוניגה ודנקירו בכרמן (ביזה), ברון דיופול (לה טרוויאטה) ופרנק (העטלף).
מיכל תמרי
בוגרת המחלקה לזמרה רב-תחומית באקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים והמסלול לתיאטרון ומחזות זמר בתל אביב. שרה במקהלת גיא בן-הינום, במקהלה הקאמרית שליד האקדמיה בירושלים ובהרכבים קוליים נוספים. השתתפה בהצגת המקור "בלילה ההוא" שנוצרה עבור התערוכה "לונדון בירושלים" במוזיאון מגדל דוד. השתתפה במופע "באתי, ראיתי -" מבית תיאטרון קליפה במוזיאון תל אביב.
סיגל חמיידס
זמרת, מלחינה, שחקנית, מוסיקולוגית ומורה לפיתוח קול. היא נולדה במילאנו, ועלתה לישראל ב-2011. בעלת תואר ראשון בזמרה רב-תחומית מהאקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים, ותואר שני במוסיקולוגיה וקוגניציה מהאוניברסיטה העברית. היא זמרת ושחקנית באנסמבל תיאטרון של הבמאית מאיה בואנוס ובאנסמבל "ווקה שבת". היא מנהלת וזמרת באנסמבל הקולי "מי אלא". משנת 2021 היא מרצה ומורה לפיתוח קול באקדמיה למחזות זמר The Bernstein School of Musical Theatre בבולוניה, איטליה. באותה שנה יצא2021 יצא אלבומה הראשון ARDENTE PAZIENZA. בשנת 2023 יצא הסינגל והקליפ VIOLETS IN HELL.
יואב וייס
זמר הבס-בריטון יואב וייס למד בבית הספר למוסיקה ע"ש בוכמן-מהטה. הופיע כסולן עם מיטב התזמורות והאנסמבלים בארץ במגוון עשיר של רפרטואר ליטורגי – שר את תפקידי הסולו ביצירות מאת באך, הנדל, היידן, מוצרט, ברהמס ופורה, וכן כמה תפקידים בהפקות של האופרה הישראלית. משתתף באופן קבוע בביצועי בכורה של יצירות של מלחינים ישראלים.
עידו פרנקל – מנצח
מנצח, מלחין ופסנתרן. עידו מכהן כעוזר מנצח וכפסנתרן חזרות בבלט ובאופרה המלכותיים בלונדון. כמנצח אורח הופיע עם התזמורת הפילהרמונית של הרדיו הצרפתי, התזמורת הסימפונית של בולטימור, אנסמבל אינטרקונטמפורן ועוד, וכמנצח עוזר עם אנסמבל מודרן, התזמורת של ה-BBC הסקוטי והתזמורת הקאמרית של פסטיבל ורביה. ביצועי בכורה של יצירותיו נוגנו בעבר בוויגמור הול, בקונצרטחבאו, ובעתיד הקרוב ינוגנו ברדיו הצרפתי.
אנסמבל מיתר
אנסמבל מיתר הוקם בשנת 2004 ע"י הפסנתרן עמית דולברג, המנהל אותו לכל אורך שנות פעילותו. האנסמבל הפך לאבן פינה בסצנת המוסיקה הקאמרית בארץ, ולצד הופעות בפסטיבלים וסדרות מוסיקה בחו"ל מקיים סדרת קונצרטים עצמאית ואת פסטיבל CEME. מנצח הבית של האנסמבל הוא פייר-אנדרה ואלאד. האנסמבל משמש כאנסמבל הבית של סטודיו אנט.
פרויקט תדרים, אנסמבל העתודה של מיתר, זוכה להצלחה גדולה והיקף פעילותו בארץ ובחו"ל עולה מדי שנה. החל מאוקטובר 2017 מתקיימת התכנית כמסלול לתלמידי תואר שני מצטיינים באקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים.
תקליטורים של מיתר יצאו לאור בלייבלים Verso, NEOS, Souphir ובמכון למוסיקה ישראלית.
אנסמבל מיתר זוכה לתמיכת הקרן ע"ש אדל וג'ון גריי, מר דן יקיר ומר רון יקיר.
כרזת מופע: צילום: יואל לוי עיצוב: כרמל גולדנטל
צלמים: יוסי צבקר, בוריס בלנקין, אוהד אורפז, ארנסט ארנוב, מקסים דינשטיין, שי הנסב, אורי אלקיים, אילת פיק, אלכסה סיסירטי