אודיטוריום חיפה – אולם רפפורט
יום רביעי, 20 בספטמבר – 20:30
מנצחת – בר אבני
כינור – יעל ברולסקי
מרק לברי: סוויטה ישראליאנה לכינור ותזמורת (1955)
פתיחה | הצאן | ריקוד חג | חמסין | ריקוד מזרחי עתיק | ריקוד דרוזי
שי כהן: הדים של נצח – פנטזיה לכינור ותזמורת (2006)
ברכה בדיל: סוויטה ים-תיכונית (2019)
פזנטה | אג'יטטו | אלגרו ספיריטו | בסגנון עממי
עמרי כוכבי: ים-יבשה (2023-2022)
מרק לברי
מגדולי דור המייסדים של המוסיקה הישראלית, נולד בריגה ב-1903, למד מוסיקה בגרמניה ובגיל 25 מונה למנצח התזמורת הסימפונית של ברלין. בשנת 1935, לאחר עליית המשטר הנאצי, עלה לארץ ישראל.
לברי, שכבר היה מלחין אירופאי ידוע, חווה עם הגעתו לארץ מהפך אישי ואמנותי והטמיע את עצמו בהוויה הארץ-ישראלית. הוא חקר את הפולקלור המקומי ופיתח את המצלול, המקצבים וההרמוניות הייחודיים לו ואשר הפכו לאבני היסוד של המוסיקה הישראלית.
לברי היה חלוץ מוסיקלי וסולל דרך. יצירתו הפואמה סימפונית "עמק" הייתה היצירה הישראלית הראשונה ששובצה בתוכנית קונצרט סימפוני. הוא הלחין את האופרה הארצישראלית הראשונה, "דן השומר" (1945) והאורטוריה הראשונה בארץ, "שיר השירים" (1940).
יצירותיו של מרק לברי הן עדות היסטורית למאורעות הגדולים בתולדות מדינת ישראל והעם היהודי במאה ה-20. הוא כתב את "הסימפוניה הטראגית" כששמע על מרד גטו וורשה, את "סימפונית הקוממיות" שתיעדה את מלחמת העצמאות והפואמה הסימפונית "נגב" לרגל ירידתו של ראש הממשלה, דוד בן-גוריון, לשדה בוקר.
לברי כתב מעל 400 יצירות ונמנה בין המלחינים הישראלים הפוריים ביותר. רשימת יצירותיו כוללת יצירות סימפוניות, ווקאליות וקאמריות, מוזיקה לקולנוע ותיאטרון ולמעלה ממאה שירים. בין שיריו הידועים "הורה נרקודה", "זמר" ו"עמק".
בשנת 2023יצוין יום הולדתו ה 120-של המלחין מרק לברי. העמותה למורשת מרק לברי הכריזה על עונת הקונצרטים 2024-2023 כ"שנת מרק לברי"' במסגרתה, יבוצעו יצירותיו של המלחין ע"י כל התזמורות, המקהלות והגופים המוסיקליים בארץ וכן גם ברחבי העולם.
למידע נוסף, העמותה למורשת מרק לברי: www.marclavry.org.il.
לברי כתב על יצירתו: "קראתי לסוויטה שלי "ישראליאנה", כי כל חלק ממנה קשור באיזה אופן שהוא עם הארץ. זהו מין אלבום בלתי פרטנציוזי [יומרני] של רשמים ותמונות של הארץ. הסוויטה מחולקת כדלהלן:
פתיחה: מהווה קורל בקצב עממי, כעין הורה איטית Andante Maestoso –
הצאן: אלגרטו, כעין תמונה של הצאן על הרי הגליל וריקוד רועים Allegretto –
ריקוד חג: אלגרטו בשש שמיניות. Allegretto –
חמסין: אנדנטה מונוטוני. Andante –
ריקוד מזרחי עתיק: עיבוד שיר עתיק ששמעתי מפי ברכה צפירה. Andante –
ריקוד דרוזי: דבקה כפי שראיתיה בביצוע של דרוזים צעירים, גברית ומלחמתית. הריקוד תמיד הלהיב אותי ובעיבודו מצאתי פורקן לרגשותיי. Allegro –".
שי כהן
פרופ' שי כהן, מלחין וחוקר בתחומי קומפוזיציה אלקטרו-אקוסטית, סינתזה וגרפיקה ממוחשבת. ראש המסלול למוסיקה, טכנולוגיה ומדיה חזותית במחלקה למוסיקה באוניברסיטת בר-אילן, ומרצה בפקולטה לחינוך מוסיקלי במכללת לוינסקי. יצירותיו הושמעו בבכורה בפסטיבלים רבים בארץ ובעולם ונוגנו על ידי טובי התזמורות וההרכבים ופרסומיו ראו אור בכתבי העת בתחומי המוסיקה, הפסיכולוגיה והחינוך.
בתחום היצירה זכה כהן בפרס האקדמיה המלכותית לאמנויות יפות סן קרלוס ולנסיה, ספרד (2021), פרסי אקו"ם (2010, 2022), פרס ראש הממשלה לקומפוזיטורים (2011) ופרס אוניברסיטת אברדין, בסקוטלנד (2011). בתחום המחקר זכה במענק ISF מהקרן הלאומית הישראלית למדע לחמש שנים למחקר אינטגרטיבי על סנכרון באמצעות תיפוף בקרב מבוגרים אוטיסטים והשלכותיו על תפקודם החברתי (2021).
"הדים של נצח" הולחנה ב-2009, ובוצעה בבכורה בפסטיבל ACL בסיאול ב-2009 ע"י התזמורת הסימפונית SNU בניצוח סיונג-לי קים וסיונג לי בכינור. שי כהן כתב על היצירה: "יצירה זו, כפי ששמה מרמז, עוסקת בהדהוד הנצחי של חוויות מוזיקליות. המוסיקה באשר היא, מגיעה אלינו באמצעות החושים, מעוצבת ע"י יוצריה ומושפעת מהפרקטיקה התרבותית בה היא מתקיימת. כמלחין היוצר מוסיקה בת-זמננו, עסקתי בשאלת תפקידי בשרשרת מוסיקלית זו, שאלה שמופיעה ביצירה, מנקודת מבטו של הכינור הסולן המנסה, כנוסע בזמן, למצוא את מקומו בתקופות ובסגנונות השונים".
ברכה בדיל
ברכה בדיל, ילידת 1988, היא מלחינה, מנצחת ופסנתרנית, זוכת פרס ראש הממשלה לקומפוזיציה לשנת 2022 ופרס אקו"ם לשנת 2019. רשימת יצירותיה כוללת מוסיקה תזמורתית, קאמרית, ווקאלית ואלקטרונית.
יצירתה "יִזְכְּרֵם" למקהלת ללא ליווי ייצגה את ישראל בפסטיבל איגוד הקומפוזיטורים האסייתי, טייוואן. כמו כן, על יצירתה זו זכתה בפרס בתחרות ההלחנה הבינלאומית השלישיתNew Music Generation בקזחסטן ב-2021 ובתחרות הבינלאומית לכתיבה למקהלה על שם א. ד. קסטלסקי במוסקבה בשנת 2018. יצירות נוספות מפרי עטה זכו בתחרות ע"ש רנה פישר, קונטיקט, ארצות הברית (2023); תחרות Femfesitval, פירנצה (2022); תחרות הקומפוזיציה MaestrosVision Awards, סין (2022); התחרות הבינלאומית ע"ש קרלוס גוסטבינו, מטעם SONUS-IMF, בולטימור, מרילנד; התחרות על שם חאג'יביילי, אזרבייג'ן (2021); ותחרות Lala Awards שנערכה ע"י Pleroma Records, פולין (2020); ועוד.
יצירותיה יוצאות לאור במכון למוסיקה ישראלית. החל מעונה 2019-2018 ברכה היא המנצחת והמנהלת האמנותית של תזמורת הנשים "זמורה" מבית קונסרבטוריון "רון שולמית" בירושלים. היא הייתה חברת סגל הוראת המוסיקה במכללת לוינסקי, במכללת ירושלים ובקונסרבטוריון רון שולמית, שימשה כפסנתרנית בשיעורי מחול במכללת "וינגייט" וליוותה בנגינה הצגות תיאטרון.
ברכה היא בוגרת תואר ראשון בחינוך מוסיקלי מטעם מכללת לוינסקי ותואר שני בחינוך ובקומפוזיציה מטעם האקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים, בהנחיית אנדרה היידו וחיים פרמונט. ברכה השתלמה בזמרה קלאסית בהנחיית הדסה בן-חיים, בפסנתר קלאסי בהנחיית דינה אורלוב ואירנה ברקוביץ', בפסנתר ג'אז בהנחיית מרינה לוינסקי, ובהרכבי פסנתר בהנחיית אלכסנדר תמיר. כמו כן, השתלמה ברכה בלימודי ניצוח אצל אלי יפה ויבגני צירלין.
ל"סוויטה ים-תיכונית" ארבעה פרקים. השימוש במודוסים עתיקים ובמשקלים א-סימטריים, שעוטים לבוש אמנותי עדכני, יוצרים מזיגה בין עבר והווה, ששזור בניחוח אקזוטי.
עמרי כוכבי
מלחין וגיטריסט שפועל בלונדון ותל אביב. עבודתו שואבת את שפתה ממגוון רחב של השפעות.
לאחרונה, עמרי השתתף בתכנית האמנים הצעירים של ארגון בריטן-פירס לאמנויות, במסגרתה הוזמן ממנו פרויקט בניהולו עבור פסטיבל אלדברו 2022. במסגרת הפרויקט, עמרי בחר לכתוב מקבץ יצירות ווקאליות בהשראת הרקע היהודי-עיראקי שלו, בשיתוף פעולה עם המשוררת אמירה הס. שיאו של הפרויקט היה יצירה חדשה למקהלה עבור ה-BBC Singers, ששילבה טקסט בארמית מממצאים ארכיאולוגיים מתקופת גלות בבל עם טקסט חדש בעברית שהס כתבה במיוחד עבור היצירה.
מלבד פעילותו כמלחין, עמרי פעיל כגיטריסט ומחזיק בתואר ראשון בגיטרה ג׳אז מהניו-סקול (ניו יורק) והקונסרבטוריון הישראלי למוסיקה. הוא מופיע לעתים קרובות במגוון רחב של סגנונות, הנע בין אינדי-פולק למוסיקה ניסיונית, במקומות כגון Café Oto (לונדון) ובית העמודים, ופסטיבלים כגון Beat and Beer (פריס) ופסטיבל הג׳אז בברן (שוויץ).
במהלך לימודיו, עמרי נתמך ע"י מלגות מקרן התרבות אמריקה-ישראל, והמכון הירושלמי למוסיקה בת-זמננו. הוא זכה בפרס הדיקן ב-Mannes (ניו יורק) והפרס השני בתחרות הקומפוזיציה הישראלית (2019).
עמרי כרגע מחזיק ב-Junior Fellowship ב-Guildhall School of Music & Drama שבלונדון, שם סיים בהצטיינות תואר שני בקומפוזיציה ב-2022, במהלכו למד אצל ג׳וליאן אנדרסון ולורנס קריין.
עמרי כוכבי כתב על יצירתו "ים-יבשה": "כפי שמשתמע מהכותרת, היצירה שואלת את המבנה שלה מהמשחק "ים-יבשה". במשחק זה, המשתתפים נדרשים לעבור בין שני אזורים מדומיינים של יבשה וים על פי הוראות המנחה, וכל מי שלא עובר בזמן – מפסיד.
המוסיקה בנויה באופן דומה. התזמורת מחולקת לקבוצות כלים מעורבות שונות, כשלכל אחת מהן שני עולמות מוסיקליים, אחד של ים ואחד של יבשה. שני נגני כלי ההקשה משמשים כמנחה המשחק, ע"י תחלופה בין זמזום המצילה לשקשוק המראקס. עם התקדמות היצירה, חלק מהקבוצות מאחרות להגיב להוראת השינוי, מוצאות את עצמן באזור הלא נכון, ונאלצות לפרוש בזעף מהמשחק.
היצירה הוזמנה ע"י Orchestra of Opera North (אנגליה) עבור פרויקט Minute Masterpieces, שכלל הזמנת יצירות סימפוניות בנות דקה מ-14 מלחינים. היצירה בוצעה לראשונה באפריל 2023 ב-Huddersfield, בניצוחו של ג'ורדן דה סוזה".
יעל ברולסקי – כינור
מופיעה בקביעות בקונצרטים קאמריים בישראל ואירופה, וחברה באנסמבל המאה ה-21 למוסיקה עכשווית. השתתפה בפסטיבל פרו, רולנדסאק; פסטיבל קול המוסיקה בגליל העליון; פסטיבל טקטוניקס ופסטיבל לוצרן. כמו כן, הופיעה כסולנית עם המנצח פייר בולז, התזמורת הפילהרמונית הישראלית, הסימפונית של בוכום, ריין-רור פילהרמוני, הקאמרטה הישראלית ירושלים ואנסמבל המאה ה-21. שיתפה פעולה עם אמני וידאו ארט ורקדנים מלהקות מחול שונות והופיעה עם אנסמבלים למוסיקה עכשווית, אנסמבל אנטרקונטמפוריין ומוזיקפבריק. ב-2015 הוציאה את אלבום הסולו שלה, Meanderings.
יעל היא המייסדת והמנהלת האמנותית של סדרת הקונצרטים הקאמריים "קאמרינגב" ו"מכתש הנגנים" במצפה רמון.
היא הייתה תלמידתם של חיים טאוב, אריך גרינברג ואיידה בילר. סיימה בהצטיינות יתרה את תואר האמן באקדמיה המלכותית בלונדון, בוגרת האקדמיה למוסיקה ע"ש רוברט שומאן בדיסלדורף, והשלימה את לימודיה לתואר במוסיקה קאמרית עכשווית באקדמיה למוסיקה בקלן.
בר אבני – מנצחת
בר אבני היא הזוכה הצעירה ביותר בפרס מכון קורט מזור הבינלאומי (2021). בצד מלגת לימודים מעניק הפרס אפשרות לנצח על האופרה של האלה ובפסטיבל IMPULS בחבל אנהלט, סקסוניה.
אבני ניצחה לאחרונה על הקאמרטה של המבורג, תזמורת השטאדקפל בהאלה ועל הפילהרמונית הישראלית. בשנת 2018 היא ניצחה באקדמיה לניצוח בפסטיבל יהודי מנוחין (גשטאד) יחד עם יאפ צווידן ויוהאנס שלפלי.
בתחילת 2021 מונתה בר אבני למנצחת הראשית של התזמורת הפילהרמונית של לברקרוזן (שנוסדה ב-1904), האישה הראשונה שמונתה לתפקיד זה. במקביל, היא מונתה כעמיתה במכון באייר לתרבות היוקרתי.
בר ניצחה על הפקות מצליחות של האופרה הקאמרית Simplicius Simplicissimus מאת קרל אמדאוס הרטמן, על גרסה מקוצרת של מלכת הפיות (פרסל) ועל הבכורה הגרמנית של אופרה קצרה ע"פ הסרט הצרפתי L'Accordeur, שזכה בפרס הסזאר לסרטים קצרים.
אבני זכתה בתחרות הניצוח "פיטלברג" בקאטוביץ', פולין (2016), הצלחה שהביאה להזמנות ניצוח רבות בגרמניה, בפולין ובארץ.
בר נבחרה להיות חלק מ"העמותה לתרבות תזמורתית" – שיתוף פעולה גרמני-סיני-אמריקאי, במסגרתו נפגשות דמויות בולטות מעולם המוסיקה על מנת לשתף ולדון בסוגיות שונות הקשורות בעיצוב דמות התזמורת באירופה ומחוצה לה.
אבני למדה ניצוח אצל יואב תלמי, מרטין סיגהארט ואולריך וינדפור.
התזמורת הסימפונית חיפה
התזמורת הסימפונית חיפה נוסדה בשנת 1950 ע"י המלחין והפסנתרן פרנק פלג והמורה לכינור צבי רוטנברג. בתזמורת הסימפונית חיפה חברים 65 נגנים המהווים שילוב של נגנים צעירים ומנוסים, עולים חדשים, עולים ותיקים ומוסיקאים שגדלו והתחנכו בישראל.
החל משנת 2021 מכהן יואל לוי כיועץ המוזיקלי והמנצח הראשי של התזמורת. בין המנהלים המוסיקליים של התזמורת במהלך השנים נמנים פרנק פלג, סרג'יו קומיסיונה, אבי אוסטרובסקי, מנדי רודן, יובל צליוק, ליאור שמבדל, סטנלי ספרבר, כריסטיאן מנדיאל, נעם שריף ושו צונג.
התזמורת ערכה סיורים בצרפת, שוויץ, בלגיה, גרמניה, איטליה וארה"ב. כמו כן השתתפה בפסטיבלים בינלאומיים בקורסיקה, דיסלדורף, מנהיים בזטנסון ולייאג'.
תזמורת סימפונית חיפה מופיעה בסדרות קונצרטים ומופעים מיוחדים בהיכלי תרבות ברחבי הארץ וכן מלווה בקביעות את תחרויות הפסנתר, הנבל, וכלי הנשיפה המתקיימים בארץ.
במסגרת התזמורת הסימפונית חיפה פועלים האופרה חיפה, מקהלות בת שיר והביג בנד חיפה.
התזמורת מפעילה תכניות חינוכיות בגנים ובבתי הספר, וכן תכנית למצטיינים HSO Young.
צילומים: ט.אגרובה, לואיזה רוזי, משולם לוי, מיכה בריקמן, טל קוליקובסקי, סטפני ייגר,